Често задавани въпроси

Какво трябва да сложим в раничката?

 

1.Вода - едно 500 мл шише е достатъчно, защото почти винаги има къде да налеем вода. Предупреждавам, когато сме на място без вода.

2.Сандвичи или нещо любимо за гризкане

3.Влажни и сухи кърпички

4.Торбичка за отпадъци

5.Резервна тениска

6.Дълъг клин или панталон в дните, когато сме на езда 

7.Дъждобран

8.Препарат против ухапване от комари

9.Крем или лосион против слънчево изгаряне

10.Добро настроение

...и шапка на главата :)

Какво да изберем за хапване?

Хубаво е сандвичите да са с дълготраен колбас, кашкавал, сирене, топено сирене, зеленчуци. Моля избягвайте комбинациите с лютеница, майонеза и кетчуп, защото предизвикват лееееки затруднения в изяждането, гарнирани с чудесни петна. Запечените, затворени сандвичи са много вкусни и по обяд. Често децата носят и харесват различни комбинации от месца, печени на скара. Кюфтета и кебапчета не издържат на жегата. 

Всякакви вкусотийки като бисквитки, солети, соленки, малки банички, кроасанчета са много подходящи за  хапване по време на почивките. Колкото и да са обичани от децата, шоколадовите вафли, сухи пасти с шоколадова глазура и всички техни производни, не са особено подходящи, защото в топлите дни има опасност да се окажем с шоколад почти на всеки квадратен сантиметър от нас.

Плодове и зеленчуци - аз често си слагам обелена и нарязана краставица и никога не е била от нещата, които са се връщали в края на деня. Морков, ябълка, твърди плодове или пък кайсии, праскови, но в подходяща кутийка. Миналото лято хит сред децата бяха малките кутийки с царевица на Бондюел, които отваряха и хапваха, без опасност от разваляне.

В Jumbo открих и редовно си купувам компактни кутии с много отделения, в които събирам и сандвич и всички гарнитури без да се смесват. 

Събирам оригинални идеи за хапване, подходящо за пикник, които да публикуваме тук  за облекчение на всички, участващи в организацията на приключенците :)

Облеклото?

В началото на смяната всеки ще получи двуседмичната програма. Хубаво е в дните с екскурзии туристите ни да са с дълги панталони или клинове ( или да имат такива в раниците ) и да предпочетат маратонките и гуменките пред сандалите.